‘Ik zou geen oog meer dicht kunnen doen’

 

Het is uniek om Shirin Ebadi in gesprek te zien met de 500 leerlingen. Ze inspireert, maakt grapjes en vertelt indrukwekkend over haar periode als advocaat en rechter in Iran. Tot het bewind daar een einde aan maakt. Maar Shirin Ebadi vecht door. Laat zich niet uit het veld slaan. Ook niet als haar gezin en medewerkers ernstig worden bedreigd. En ook niet als gevangenisstraffen volgen. ‘Ik zou geen oog meer dicht kunnen doen. Dit is wat ik moet doen,’ antwoordt ze op een van de vele vragen van de betrokken leerlingen. ‘En dat is wat iedereen kan doen. Wat jij ook kan doen,’ zegt ze stellig, terwijl ze met haar intelligente ogen nadrukkelijk in de richting van de jongeren kijkt.

 

 

‘Gebruik je talent om verbinding te maken met de omgeving om je heen. Om de wereld te verbeteren. Want we zijn allemaal gelijkwaardige mensen.’

 

In de voetsporen van voorbeeldfiguren

Die boodschap komt over. In workshops krijgen alle leerlingen een inspirerende training. Om met eigen acties in de voetsporen van Shirin Ebadi, van Nelson Mandela en van vele andere Nobelprijswinnaars en andere voorbeeldfiguren te stappen. 

 

Hoe word je een Nelsonschool?

Een Nelsonschool bruist en voert actie. Geinspireerd door het levensverhaal van Nelson Mandela en door het indrukwekkende boek 'Be a Nelson' van Ilco van der Linde, o.a. bedenker van Dance4Life, Bevrijdingsfestival en MasterPeace. 

Elke school van PCOU/Willibrord kan een Nelsonschool worden. Hoe? Door aan vier voorwaarden te voldoen. Die staan beschreven in dit document (download): 

 

 

 

Kijk voor achtergrondinformatie en inspiratie ook op:

http://www.beanelson.com

http://www.masterpeace.nl

 

Amadeus Lyceum: eerste officiële Be a Nelsonschool

 

 

Het Amadeus Lyceum in Vleuten bruist. Het gonst van de ideeën. Van bevlogen jongeren en betrokken volwassenen die met elkaar deze dag volop beleven. 21 september is een flitsende aftrap voor wat een groot project kan worden. Een project dat de identiteit van PCOU/Willibrord op een praktische manier zichtbaar maakt. En dat de waarden van de stichtingen een op een ondersteunt.

 

 

Klik op het icoontje voor de BAN-activiteiten van het Amadeus Lyceum.

En voor meer activiteiten: klik op deze links.

http://www.amadeuslyceum.nl/nieuws/bijzonder-kookboek-aan-tafel

http://www.amadeuslyceum.nl/nieuws/amadeus-lyceum-kleurt-paars

http://www.amadeuslyceum.nl/nieuws/leerlingen-amadeus-lyceum-zamelen-geld-in-voor-kika

Het Amadeus Lyceum is voor al zijn inspanningen uitgeroepen tot officiële Be a Nelsonschool.